Ата- анаға ұсыныс » Б. Момышұлы атындағы №35 мектеп-гимназиясы
"Алматы облысы білім басқармасының
Талғар ауданы бойынша білім бөлімі" мемлекеттік мекемесінің
"Б.Момышұлы атындағы №35 жалпы білім беретін орта мектеп-гимназиясы"
коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Қабылдау бөлімі :
+7(727) 74-73-7-00
Есепші бөлімі:
+7(72) 23-11-37
Нашар көрушілер
нұсқасы
25
март
2021

Ата- анаға ұсыныс

Ата - аналарға ұсыныстар "Дұрыс тамақтану»

Салауатты тамақтану


Теңгерімді тамақтану (немесе— рационалды тамақтану), үлкен күш-жігерді талап етпейді және көптеген диеталардан өзгеше, көптеген шектеулер жоқ. Тиімді тамақтанудың ең бастысы — кесте және мәзірге тек қоректік өнімдерді қосу.
Теңгерімді тамақтану көптеген көрсеткіштерге тікелей байланысты: жынысына, қызмет түріне және тіпті адам тұратын жерге де. Бірақ адам ағзасын жақсы қалыпта ұстауға қабілетті рационалды тамақтану құрылатын негізгі принциптер бар.
Теңдестірілген тамақтанудың негізгі принциптері:
Энергия шығындары
Күн ішінде жұмсалатын энергия азық-түлік өнімдерінің энергетикалық құндылығымен өтелуі тиіс. Энергия шығыны адамның жасына, жыныстық жағдайына және оның физикалық белсенділігіне байланысты. Осылайша, ауыр дене еңбегімен айналысатын спортшылар немесе адамдар 4000-нан 5000 ккал-ға дейін тұтынуы қажет. Бірақ кеңсе қызметкерлері үшін 2600 ккал артық емес. Сондай — ақ жасқа байланысты, 50 жастан кейін әрбір он жыл сайын 7% төмендейді.
Тағамды қалай дұрыс теңгерімді үйлестіру керек
Адам ағзасы күн сайын түрлі заттарды қажет етеді. Әр элементтің өз міндеттері мен функциялары бар.
Ағзаға бір нәрсеге қанығып және басқа пайдалы заттарды жою мүмкін емес.
• Майлар - денедегі ең энергиялық бағалы заттар, олар сондай-ақ үлкен пластикалық құндылыққа ие, өйткені олардың құрамында фосфолипидтер, витаминдер, сондай-ақ майлы қышқылдар бар.
• Ақуыздар-ағзаның барлық құрылыс жүйесінің негізі гормондар, ферменттер және витаминдер синтезіндегі көмекшілер.
• Көмірсулар-өмір үшін негізгі отын. Мұнда тамақты игеруде негізгі функциясы бар талшық жатады.
• Витаминдер мен минералдар. Жалпы ағзаның қаншалықты дұрыс жұмыс істеуі витаминдер мен минералдардың санынан. Бірақ бұл жоғарыда сипатталған барлығын тезірек пайдалану керек дегенді білдірмейді. Ағза үшін барлық заттар мен микроэлементтердің қатынасы өте маңызды.
Есіңізде болсын! Теңгерімді тамақтану-диета емес, өмір салты!
Бір күн ішінде тарелкадағы ақуыздардың құрамы 15% - дан аспауы тиіс (олардың жартысы — жануарлар ақуызы, ал екіншісі-өсімдік ақуызы). Шамамен есептеуге болады - 1 кг салмаққа 1 г ақуыз келуі керек. Егер сізде 70 кг салмақ болса, онда тәулігіне 70 г ақуыз, оның ішінде 35 г өсімдік ақуыздары (мысалы, саңырауқұлақтар, макарон, күріш) және 35 г жануарлар ақуыз (балық, сүзбе, ірімшік және т.б.).
Майлардың көлемі барлық рационның 30% - нан аспауы тиіс.
Егер 30% май түрлеріне бөлінсе, онда пайыздық арақатынас осылай көрінеді:
• 10% — ға дейін-қаныққан қышқылдар;
• 15% — ға дейін-моноқанықпаған қышқылдар ;
• 7% — ға дейін-полиқанықпаған қышқыл.